Het oplopen van nieuwe trauma’s kan het herstel van al bestaande angst- en depressieve klachten belemmeren, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Tilburg University, Centerdata, de Universiteit Twente en Fonds Slachtofferhulp. Ook blijkt dat wanneer herstel na een jaar uitblijft, de kans op een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aanzienlijk wordt vergroot.

Een deel van de mensen met angst- en depressieve klachten is daar een jaar later van hersteld of heeft in elk geval veel minder klachten. Uit nieuw onderzoek blijkt dat traumatische gebeurtenissen dit herstel belemmeren. Mensen die in een jaar geen trauma’s doormaken, herstellen of verbeteren circa tweemaal zo vaak als mensen die in die periode wel trauma’s doormaken.

Het onderzoek toont verder dat wanneer slachtoffers niet herstellen van bestaande angst- en depressieve klachten, de kans op PTSS groter wordt. Van de slachtoffers die in meer of mindere mate herstellen van bestaande angst- en depressieve klachten kampt ongeveer een kwart met PTSS. Van de slachtoffers die niet herstellen kampt ruim tweederde met PTSS. Deze bevindingen zijn afkomstig uit de meerjarige VICTIMS-studie (2018-2027), uitgevoerd door onder andere Tilburg University, Centerdata, Fonds Slachtofferhulp en de Universiteit Twente.

Twee metingen in het LISS panel

Het onderzoek, dat recent is gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Psychiatry and Clinical Neurosciences, is uitgevoerd met het representatieve LISS panel. Voor dit onderzoek zijn de gegevens van 6.942 volwassenen geanalyseerd, van wie 487 personen (7%) tijdens de eerste meting ernstige angst- en depressieve klachten hadden. Van deze groep maakten 162 personen in het daarop volgende jaar een traumatische gebeurtenis mee (zoals fysiek geweld, ongevallen of ernstige bedreigingen), en 325 personen niet. Bij de tweede meting, een jaar later, werd gekeken in hoeverre slachtoffers en niet-slachtoffers bij de tweede meting waren hersteld. Daarvoor zijn vijf verschillende wetenschappelijke maten voor herstel of vermindering van klachten toegepast. Op de verschillende maten waren de verschillen tussen slachtoffers en niet-slachtoffers steeds vrijwel gelijk.

Zicht op klachten van belang voor zorgverleners

De bevindingen zijn van groot belang voor bijvoorbeeld slachtofferhulp, huisartsen en andere zorgverleners. Ze benadrukken het belang van grondig inventariseren of er vóór een traumatische gebeurtenis al psychische klachten aanwezig waren. In dat geval ligt directe doorverwijzing naar de GGZ meer voor hand.

Het hele artikel is te lezen via onze publicatiepagina.