De kinderopvangsector kent opvallend weinig medewerkers van 45 jaar en ouder. Centerdata onderzocht, in opdracht van het Platform Arbeidsmarkt Kinderopvang, de oorzaken van deze ‘jonge’ leeftijdsopbouw en de redenen voor uitstroom per leeftijdsgroep. Het onderzoek onder 848 werkgevers en 871 werknemers laat zien dat vooral jongere medewerkers de sector vaak verlaten. In 2022 vertrok zo’n 15% van de medewerkers, voornamelijk werknemers tussen de 25 en 35 jaar. Hoewel een deel elders in de kinderopvang aan de slag gaat, verlaat een aanzienlijk aantal de sector volledig, waardoor weinig medewerkers na hun 45e in de kinderopvang blijven werken.
Mismatch in verwachtingen: doorwerken tot pensioen?
Pedagogisch medewerkers schatten hun loopbaan in de kinderopvang korter in dan werkgevers. Slechts 27% denkt tot aan het pensioen door te kunnen werken, terwijl ruim de helft van de werkgevers dit verwacht. De belangrijkste reden hiervoor is de lichamelijke zwaarte van het werk, volgens zowel werknemers als werkgevers. Werknemers noemen daarnaast een gebrek aan uitdaging en afwisseling, terwijl werkgevers vaak denken dat medewerkers gewoon willen stoppen of minder aansluiting voelen bij jonge ouders.
Beleid voor het behoud van oudere medewerkers
Veel werkgevers hebben weinig specifiek beleid om oudere medewerkers te behouden. Degenen die wel actie ondernemen, richten zich vooral op aanpassing van werktijden of contractomvang en aandacht voor ontwikkeling tijdens evaluatiegesprekken. Maatregelen gericht op het verlichten van de werkbelasting zijn echter zeldzaam. Werknemers geven aan dat werkgevers meer kunnen doen om oudere medewerkers binnen de sector te houden.
Met deze inzichten kan de kinderopvangsector werken aan duurzame oplossingen om medewerkers langer te behouden.