Digitale vaardigheden van Nederlanders

Uit dit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, blijkt dat veel Nederlanders minder digitaal vaardig zijn dan ze denken. Vooral het herkennen van nepwebwinkels en phishingberichten blijkt een uitdaging, ondanks het vertrouwen dat men hierin heeft. Het onderzoek richtte zich op kritische digitale vaardigheden zoals digitaal bewustzijn en het onderscheiden van betrouwbare informatie.

Het onderzoek toonde aan dat lager opgeleiden en jongeren specifieke uitdagingen hebben. Jongeren zijn vaardig met social media, maar minder goed in het herkennen van nepnieuws. Lager opgeleiden kampen vaker met problemen op alle gebieden van digitale vaardigheden.

Twee grote knelpunten kwamen naar voren:

1. Het herkennen van phishingberichten.
2. Het herkennen van nepwebwinkels.

Deze tekortkomingen brengen financiële risico’s met zich mee, zeker in een tijd waarin online fraude toeneemt.

Veel Nederlanders willen meer leren over online privacy en het herkennen van fraude. Jongeren tonen daarnaast interesse in het leren van programmeertalen, terwijl ouderen zich meer richten op fraudebestrijding. De voorkeur gaat uit naar online handleidingen, YouTube-video’s of persoonlijke hulp van bekenden.

Met deze inzichten roept het ministerie op tot meer aandacht voor het verbeteren van digitale vaardigheden, om gelijke kansen en digitale veiligheid te bevorderen.

Download rapport