Onbekende oorzaak: Achtergronden en aanpak werkgerelateerd verzuim in de kinderopvang

Het ziekteverzuim in de kinderopvang is relatief hoog, waarbij 30% als werkgerelateerd wordt beschouwd. Dit deel biedt kansen voor werkgevers om verzuim actief te verminderen. Centerdata onderzocht de oorzaken en mogelijke oplossingen van werkgerelateerd verzuim onder 848 werkgevers en 871 werknemers in opdracht van het Platform Arbeidsmarkt Kinderopvang. Het onderzoek vond plaats tussen januari en maart 2023.

Tevredenheid en uitdagingen op de werkvloer
Werknemers in de kinderopvang zijn over het algemeen tevreden met hun werk, dat zij als waardevol en zinvol beschouwen. Toch wordt het werk vaak als fysiek en emotioneel zwaar ervaren. Medewerkers die minder tevreden zijn, rapporteren meer stress en ervaren een hogere werkdruk.

Bekendheid met ziekteverzuim bij werkgevers
Opvallend weinig werkgevers beschouwen ziekteverzuim als een probleem. Van de werkgevers op locatieniveau weet ongeveer de helft niet hoe hoog hun verzuimpercentage is. De meesten schatten dat minder dan 10% werkgerelateerd is. Werkgevers van zelfstandige vestigingen zijn beter op de hoogte van hun verzuimcijfers dan die van grotere organisaties. Wanneer maatregelen worden genomen, richten deze zich vaak op waardering geven en het bieden van regelmogelijkheden, hoewel werkgevers twijfelen aan de effectiviteit ervan.

Oorzaken van verzuim: Verschillende perspectieven
Werknemers noemen fysieke belasting, gebrek aan rustmomenten en werkstress als belangrijke oorzaken van werkgerelateerd verzuim. Zo ervaart 30% regelmatig stress, terwijl 60% incidenteel stress rapporteert. Werknemers die werkgerelateerd ziek zijn geweest, wijzen vooral op lichamelijke belasting en onvoldoende ontspanning tussen werkzaamheden. Werkgevers daarentegen zien personeelstekorten als de voornaamste oorzaak en noemen fysieke belasting en rustmomenten minder vaak. Beide groepen zijn het eens over besmettingen op de werkvloer, zoals virussen waaronder corona, als oorzaak van verzuim.

Maatregelen tegen ziekteverzuim
Driekwart van de werkgevers zet actief maatregelen in om verzuim te verminderen. Veelvoorkomende acties zijn het geven van waardering, bieden van regelruimte en aandacht besteden aan het verminderen van fysieke belasting, zoals tiltechnieken. Grotere organisaties besteden vaker aandacht aan verzuim tijdens evaluatiegesprekken, terwijl zelfstandige vestigingen meer ruimte bieden voor eigen werkplanning en -inrichting.

Dit onderzoek laat zien dat een betere bewustwording en gerichte maatregelen kansen bieden om werkgerelateerd ziekteverzuim in de kinderopvang terug te dringen. Zowel werkgevers als werknemers hebben hierin een rol te spelen.

Download rapport