Personeelstekorten voortgezet onderwijs – peildatum 1 oktober 2024

Dit rapport beschrijft de tweede landelijke meting van de tekorten in het voorgezet onderwijs (vo). De meting is verricht met behulp van online vragenlijsten waarin vestigingen in het vo naar het tekort aan leraren en schoolleiding is gevraagd. Daarbij is zowel naar openstaande als verborgen tekorten gevraagd, zowel voor reguliere posities als bij vervanging. Verborgen tekorten betreffen een ongewenste situatie, zoals bijvoorbeeld de inzet van onbevoegde leraren. De respons is, mede dankzij de inzet van de VO-raad om vestigingen te bewegen tot deelname en de responsbevorderende maatregelen van Centerdata, met 55% zeer hoog.

Landelijke tekorten in het voortgezet onderwijs

De resultaten van de meting geven mede door deze hoge respons een goed beeld van de situatie rondom de personeelstekorten in het vo. Het resultaat van de meting is dat het totale landelijke gemiddelde tekort aan leraren 5,1% van de werkgelegenheid voor leraren bedraagt. De tekorten bestaan voor ongeveer 80% uit tekorten aan leraren op reguliere posities. Op peildatum 1 oktober 2023 bedroeg het landelijke tekort 5,8%. 2 De tekorten in fte zijn in het vo dus licht gedaald tussen 1 oktober 2023 en 1 oktober 2024.

Uit de meting blijkt ook dat ongeveer 70% van de tekorten verborgen tekorten zijn. De verborgen tekorten worden in ongeveer driekwart van de gevallen intern ingevuld. Dit gebeurt dan in de meerderheid van de gevallen met een onbevoegde of benoembare.

De tekorten verschillen per onderwijstype. In het vmbo/havo/vwo gaat het om tekorten van 4,8%, in het praktijkonderwijs (pro) van 6,9% en met 8,0% zijn de tekorten bij de internationale schakelklassen (isk) het grootste. Op peildatum 1 oktober 2023 waren de tekorten bij isk met 14,6% ook het grootste. In het vmbo/havo/vwo zien we daarnaast grotere tekorten in de tweedegraads sector (6,3%) dan in de eerstegraads sector (2,1%). Tekorten in het vmbo/havo/vwo verschillen per vak. De vakken met de grootste procentuele tekorten (ten opzichte van de werkgelegenheid) zijn NASK (10,3%, eerstegraads en tweedegraads sector samen), Informatica (10,0%), Nederlands (8,1%) en Techniek (8,0%). Gemeten in fte zijn de grootste tekorten te vinden bij Nederlands (ongeveer 550 fte), Wiskunde (ongeveer 400 fte) en beroepsgerichte vakken vmbo (ongeveer 250 fte).

Download rapport