The influence of the Big Five Personality Factors on Mental Health Before and During the COVID-19 Pandemic: A Prospective Study

De invloed van de Big Five persoonlijkheidskenmerken op mentale gezondheidsproblemen is algemeen erkend. Het is echter onduidelijk of deze kenmerken tijdens de COVID-19-pandemie dezelfde rol speelden als ervoor. Dit onderzoek had als doel deze kenniskloof op te vullen.

Voor dit onderzoek werden gegevens uit het representatieve LISS panel gebruikt. In de studie zijn volwassen deelnemers opgenomen (1.838 mannen en 1.892 vrouwen) die driemaal een enquête invulden vóór de pandemie (maart 2019, mei 2019 en november 2019) en driemaal tijdens de pandemie in 2020 (maart, mei en november 2020). We onderzochten met multivariate logistische regressie de verbanden tussen de persoonlijkheidskenmerken in mei 2019 en symptomen van angst en depressie in november 2019. Deze resultaten vergeleken we met de verbanden tussen persoonlijkheidskenmerken in mei 2020 en symptomen van angst en depressie in november 2020.

Controlevariabelen zoals eerder bestaande angst en depressie symptomen, gebrek aan sociale steun en demografische gegevens werden verzameld in de enquêtes van maart 2019 en maart 2020. Voor het onderzoek werden vijf niveaus van elk persoonlijkheidskenmerk onderscheiden, van zeer hoog tot zeer laag.

De resultaten lieten zien dat mannen en vrouwen met (zeer) lage emotionele stabiliteit en/of consciëntieusheid aanzienlijk vaker symptomen van angst en depressie hadden, zowel vóór als tijdens de pandemie. Er waren geen aanwijzingen dat een bepaald niveau van een persoonlijkheidskenmerk tijdens de pandemie meer of minder risico opleverde voor (aanhoudende) angst en depressie symptomen dan vóór de pandemie.

Kortom, er zijn geen aanwijzingen gevonden dat de pandemie invloed heeft gehad op de impact van persoonlijkheidskenmerken op symptomen van angst en depressie.